Sparen voor later. Een centje opzij zetten voor plannen die u mogelijks wel of nog niet heeft. Er zijn verschillende manieren om te sparen. Dit kan door het oppotten van uw geld in een spaarpot, investeren in een verhuurappartement of door uw centen op uw spaarboekje te plaatsen. Maar er zijn nog andere mogelijkheden. Veel hangt ook af van hoelang u uw geld kan missen.

Tak 21 veilig sparen

Wenst u voor een spaargeld een beter alternatief en een rendement dat hoger ligt dan de inflatie?  Ga voor een tak-21 verzekering met kapitaalsgarantie.
Een tak-21 verzekering of ook wel spaarverzekering genoemd is een levensverzekeringscontract waarbij u één of regelmatige stortingen doet. Uw geld wordt dan op middellang of lange termijn veilig belegd.

Een tak-21-levensverzekering biedt u een gewaarborgd rendement, met eventueel een winstdeelname erbovenop. De winstdeelname is niet gegarandeerd, maar hangt af van de resultaten van de verzekeraar.

Voordelen Tak-21 spaarverzekering

 • uw geld is veilig en steeds beschikbaar
 • uw krijgt steeds uw inbreng terug
 • een interessante rendement
 • eventueel een extra winstdeelname
 • mogelijk in de vorm van een pensioenspaarverzekering
 • onder bepaalde voorwaarden vrij van roerende voorheffing
 • Een uitstekend hulpmiddel voor successieplanning

Bij het inschrijven in een Tak-21 heeft u premietaksen en instapkosten, bedrag is afhankelijk van uw inbreng. Bij vervroegd uitstappen heeft u ook uitstapkosten.  Wij bezorgen u steeds de financiële infofiche die gepaard gaat met het product die we samen met u overlopen. Zo weet u perfect welk de modaliteiten van uw contract zijn.

Voor elk tak 21-contract geldt een garantie door het Bijzonder Beschermingsfonds voor Deposito’s en Levensverzekeringen (tot max 100.000 euro).

Tak 23 beleggen

Dit is een levensverzekering gekoppeld aan meer risicovolle beleggingsproducten. De rendementen zijn ook hoger, maar zonder enige garantie. Hier spreekt men over beleggen.

Het grote verschil met Tak-21 is dat er bij een tak 23 fonds er geen sprake is van een gegarandeerd rendement.

Omdat u hogere rendementen kan genieten, heeft u ook meer risico’s. U geld gaat mee met koersstijgingen maar ook met koersdalingen.
U kan kiezen welk risico u wenst te dragen. Een Tak-23 fonds kan een mix zijn van obligaties, aandelen of cash. Hoe  meer aandelen hoe risicovoller, hoemeer obligaties hoe veiliger. 

Daarom heeft men de Tak-23 fondsen ingedeeld in risicoklassen: van 0 tot 6. Hoe lager de klasse hoe minder risicovoller.

Voordelen en kenmerken Tak-23 fondsen

 • u geniet een mooie return
 • uw geld wordt in fondsen belegd
 • een flexibele belegging
 • vrij van roerende voorheffingen
 • eveneens mogelijk voor fiscaal sparen

Net als bij Tak-21 levensverzekering betaalt u een éénmalige premiebelasting en instapkosten, en kunnen uitstapkosten aangerekend worden bij vroegtijdige uitstap. Afhankelijk van het fonds zijn er ook beheerskosten verbonden.Naarmate de looptijd van uw belegging langer is, daalt de impact van deze kosten fors.

Tak 21+23 combinatie

Naast klassieke Tak-21 en complexe Tak-23 fondsen bestaat er mixen en combinaties die interessante alterantieven vormen. Zo kan u Tak-23 fondsen terugvinden die een kapitaalsgarantie garanderen.

Vraag ons naar de mogelijkheden.

Tak 26 sparen met gegarandeerde rente

Een Tak-26 levensverzekeringbiedt net zoals een Tak-21 levensverzekering u een gegarandeerd rendement. Maar dat is niet de belangrijkste troef van het product.
het grote verschil is dat u geen premietaks van 2% moet betalen, wat welk het geval is bij tak 21 en 23.
Daartegenover staat dat u wel roerende voorheffing moet betalen op het rendement. Dat zal uiteraard wegen op het rendement van uw polis.

Hoewel een tak 26-product wel degelijk een levensverzekering is, heeft het weinig weg van een traditionele verzekering. Er is geen verzekerde en geen begunstigde. Het is in feite een kapitalisatiecontract. Ook bedrijven en verenigingen kunnen intekenen op een tak 26-polis.

Het is ook een interessant instrument voor successieplanning.

Vraag naar onze oplossingen!